Brugte mursten fra hovedforløb på landets mureruddannelser får nyt liv i mere bæredygtigt byggeri, når elever renser og klargør dem til genbrug. Et pilotprojekt mellem erhvervsskoler og genbrugsvirksomheden NordSten kombinerer cirkulær økonomi, praktisk undervisning og fokus på genbrug.
De ryger normalt i affaldscontaineren, de brugte mursten, når eleverne på mureruddannelsens hovedforløb er færdige med deres opgaver.
Men i stedet for at ende som skrald får mange af murstenene nu endnu et liv. På flere erhvervsskoler bliver de renset, stablet og sendt videre til virksomheden NordSten, som sælger dem til brug i renovering og nybyggeri med fokus på genbrug og bæredygtighed.
Et samarbejde der styrker undervisningen, fremmer den cirkulære økonomi og viser, hvordan murerelever kan få praktisk erfaring med bæredygtigt byggeri.
Vi har talt med både skole og virksomhed.
Genbrug i praksis – Svendborg Erhvervsskole viser vejen
Han har gået og tygget på og udviklet ideen i noget tid, Per Raarup Skovmand, faglærer på Svendborg Erhvervsskole: Alle de sten, der går gennem landets erhvervsskoler, må kunne genbruges. Både som metode til at integrere bæredygtighed i mureruddannelsen og som vej til at skolerne kan tjene en skilling i økonomisk trange tider.
Vi tog fat i ildsjælen Per Raarup Skovmand for at høre mere om projekt og visioner.
Per, kan du – helt fra toppen – fortælle, hvad projektet går ud på?
“Erhvervsskolerne ligger inde med rigtig mange mursten, der først bliver brugt som facadesten og efterfølgende 3-4 gange i bagmuren. Førhen har der været en tendens til, at stenene derefter blev smidt ud, og i foråret 2024 fik jeg tanken: ’Hvorfor sælger vi ikke murstenene, der er jo stor efterspørgsel efter genbrugssten’.
Man kan sige, at der er tre hovedformål med projektet: At give murstenene et nyt liv i stedet for bare at smide dem ud. På sigt måske give skolerne en lille økonomisk gevinst som kan være med til at højne kvaliteten på mureruddannelsen i tider med meget skrabede budgetter. Og at bruge projektet til at få bæredygtighed integreret i undervisningen på en ret genial måde.
Efter nogle omveje har vi så fået et samarbejde op og stå med virksomheden NordSten, som arbejder med cirkulært ressourceforbrug, og som aftager genbrugssten fra erhvervsskolerne. Så skolerne dels slipper for at skulle opmagasinere stenene, dels kan få dækket lidt af udgifterne til indkøb af materialer.”
Hvordan foregår det rent praktisk?
”Når eleverne på hovedforløbet er færdige med en opgave, så afrenser de hver især de brugte sten efter alle miljøforskrifter. I den proces får eleverne en god fornemmelse af, at stenene er fuldt ud egnede til genbrug, det er ikke bare affald. En yderligere fordel er, at alle vores sten har en sporbarhed, som er ekstremt vigtig, når det handler om kvaliteten af genbrugssten.”
Hvor mange sten taler vi om?
”Det er svært at give et præcist tal. Frem til 1. november kører vi et pilotprojekt på fire skoler – i København, Horsens, Svendborg og Aabenraa – og det vil give os en ret tydelig pejling på potentialet. Men anslået sælges der omkring en million sten til skolerne om året, og sætter vi det lidt lavt, kan måske halvdelen af disse genbruges. Så det er ikke bare symbolsk.”
Hvad er projektets vision?
”At erhvervsskolerne kan være med til at flytte noget på den dagsorden, der handler om bæredygtighed. Både på den måde at vi kan præge kommende generationer af murere, hvad genbrug angår. Og på den måde, at mange mikrohandlinger sammenlagt kan flytte bjerge. I sig selv batter det måske ikke det store, hvis vi i Svendborg sender nogle sten videre i et cirkulært forløb, men hvis ALLE skoler gør det, så rykker det noget.
Det vil forhåbentlig også betyde, at vores fag og uddannelser får noget af den positive opmærksomhed og anerkendelse, som tømrerfaget har fået i årevis. Vi trænger til at få mureruddannelsen til at shine lidt, og til at udfordre den urimelige og i øvrigt falske fortælling om, at mursten er meget mindre bæredygtige end træ.”
Hvad er drømmescenariet for projektet, hvor stort kan det blive?
”Jeg tror, at der fremadrettet vil blive aftaget alle brugbare mursten fra erhvervsskolerne. Jeg tror på, at vi får et landsdækkende samarbejde på skolerne, som forhåbentlig kan give skolerne en lille økonomisk gevinst, som kan kanaliseres direkte ind i bedre vilkår til eleverne.
”Vi har sådan set guldet liggende lige for næsen af os. Det handler blot om at lave en systematisk og koordineret indsats.”
Per Raarup Skovmand
Stor efterspørgsel – stort potentiale
Genbrugte mursten spiller en stadig større rolle på vejen mod et mere bæredygtigt byggeri. Hos NordSten arbejder man systematisk med at indsamle, sortere og videresælge brugte sten til ny anvendelse.
Men hvad får virksomheden ud af et samarbejde med erhvervsskoler? Vi spurgte Frederik Kaalund Andersen, partner i NordSten.
Frederik Kaalund Andersen, hvad er NordStens hovedmotivation med at indgå i dette projekt?
”Hovedmotivationen er at vise omverdenen, hvor stort et genbrugspotentiale en mursten har. Ved at indgå i dette projekt kan vi vise, hvordan stærke partnerskaber kan skabe handling, der gør vores branche mere cirkulær. Forhåbentligt internaliseres genbrug af mursten også hos eleverne, så det i fremtiden bliver en selvfølgelighed at genbruge mursten i deres daglige arbejde.”
Hvordan er processen kort ridset op?
”Eleverne afrenser stenene og stabler dem på paller, hvorefter de leveres til NordSten. Vi kvalitetssikrer stenene og kører dem igennem produktionsanlægget. Herefter bliver stikprøver udtaget og testet for dimensioner, trykstyrke, densitet og porefyldning. Opfylder stenene kravene, bliver de CE-mærket og klargjort til salg.”
Hvad med økonomien i det – er det noget der kan blive rentabelt for jer?
”Der er naturligvis nogle omkostninger forbundet med at få sådan et projekt op at stå, fx opsætning af systemer og oplæring af lærere og elever. Men vi tager gerne de risici for at kunne modne markedet, gøre genbrugsmursten til hvermandseje og samtidig uddanne fremtidens murere i værdien af fortidens materialer.”
Frederik Kaalund Andersen